Vanaf of tot welke leeftijd mag je in een huurauto rijden?

De minimumleeftijd om in een huurauto te mogen rijden kan verschillen per categorie, bestemming en per lokale partner. De gemiddelde minimumleeftijd ligt op 23 jaar. Kies je voor een hogere klasse of een luxere auto, dan kan het zo zijn dat de leeftijdsregels strenger zijn. Het gaat immers om een huurauto met een hogere waarde. Meestal is de eis ook dat je minimaal 1 á 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Bij Sunny Cars werken we samen met meerdere partners. Het kan dus zijn dat de eisen qua leeftijd per bestemming verschillen. Maar ook op één bestemming kan het zijn dat de minimumleeftijd verschilt per partner en auto. Daarom is het altijd handig om de huurvoorwaarden te vergelijken.

Soms krijgen we de vraag: "ik word tijdens mijn vakantie 23. Mag ik die paar dagen dat ik nog 22 jaar ben niet alvast de auto huren?". Eén ding staat vast: Sunny Cars heeft geen invloed op deze minimumleeftijd. Deze wordt bepaald door de verzekeraars van de lokale partner. Wel is het zo dat je op meerdere bestemmingen de leeftijd kunt verlagen naar 21 jaar, mits je hiervoor een toeslag betaalt. Op sommige locaties kun je de minimumleeftijd zelfs verlagen tot 18 jaar. Je sluit dan een extra verzekering af. Dit kun je voorafgaand aan de autohuur via ons regelen.

Wat dit allemaal voor jou betekent? Dat lees je terug in de huurvoorwaarden van de door jou geselecteerde auto.

Under Age pakket

Met het Under Age pakket (UA) kun je de minimumleeftijd verlagen van 25 naar 21 jaar. Zo kun je dus in sommige landen al roadtrippen vanaf je 21e! Handig: met dit pakket is de leeftijdsverlaging thuis al geregeld én betaald. Als je dit ter plaatse regelt, kan het namelijk duurder uitpakken. Voor sommige bestemmingen is het ook van belang hoe lang je je rijbewijs al hebt, maar in de USA is dit bijvoorbeeld niet van belang.

Maximumleeftijd

Op verschillende bestemmingen geldt ook een maximumleeftijd voor autohuur. Nee, geen leeftijdsdiscriminatie en we twijfelen heus niet aan je rijvaardigheden. Soms krijgen we te horen: "Ik ben maar liefst 55 jaar in het bezit van mijn rijbewijs, altijd netjes gereden en nooit schade veroorzaakt! Dit mogen jullie best controleren. Kan ik alsnog de auto huren?". Hier kunnen wij niet van afwijken, want ook de maximumleeftijd heeft - net als de minimumleeftijd - alles te maken met verzekeringsvoorwaarden. Als op jouw bestemming een maximumleeftijd geldt, dan vind je dit ook terug in de huurvoorwaarden. Ook vind je in de voorwaarden terug of je de maximumleeftijd kunt verhogen.

Uitzondering?

Nee, zoals we al eerder schreven: wij hebben geen invloed op deze regels. Uitzonderingen op deze lokale leeftijdsafspraken zijn absoluut onbespreekbaar. Voldoe je niet aan de eis, ben je niet verzekerd en mág je wettelijk gezien niet eens in een huurauto rijden. Je zou dan illegaal rondrijden, wat voor onnodig extra werk zou zorgen in het onverhoopte geval van schade of een ongeluk. Wij voelen ons verantwoordelijk voor onze autohuurders, dus houden ons strikt aan de leeftijdsafspraken. Let op: als je een onjuiste leeftijd opgeeft, is dat je eigen verantwoordelijkheid. Zijn er verkeerde gegevens verstrekt en voldoen ze niet aan de lokale eisen, dan gaat de rem op de deal: je krijgt de auto dan niet mee.

Handig: in deze blog vertellen we je meer over autohuur en leeftijd.